Χρήσιμες Συμβουλές

Προκειμένου να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε σωστά το προϊόν που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις δικές μας, ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις θα πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι γύρω από αυτό. Ο σχηματισμός σωστής άποψης γύρω από το θέμα του τζακιού απαιτεί μια προσπάθεια κατανόησης από πλευράς μας για το τι ακριβώς είναι ένα τζάκι και ποιοι φυσικοί νόμοι διέπουν τη λειτουργία του.

Το τζάκι αποτελείται ουσιαστικά από 3 μέρη: την εστία (εστία καύσης), την καμινάδα και την εξωτερική επένδυση.

Τα δύο πρώτα στοιχεία αποτελούν βασικά λειτουργικά μέρη του τζακιού και η κατασκευή και εγκατάστασή τους παίζει τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο στην καλή λειτουργία του. Η επένδυση του τζακιού αποτελεί ως επί το πλείστον στοιχείο διακόσμησης και δεν είναι απαραίτητη για την λειτουργία του. Ωστόσο, όπως θα δούμε, και αυτή πρέπει να δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του τζακιού.

Η εστία ενός τζακιού είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γίνεται η καύση του ξύλου. Η ποιότητα της εστίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την απόδοση του τζακιού όσο και την αντοχή του. Οι εστίες οποιουδήποτε τύπου (μαντεμένιες, από πυρότουβλο, ενεργειακές ή ανοιχτού τύπου) πρέπει να συνοδεύονται από εγγυήσεις και τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ποιότητά τους. Οι εστίες που χρησιμοποιούνται στις σύγχρονες κατοικίες μπορούν και πρέπει να υπόκεινται σε εργοστασιακές δοκιμές και διαρκείς ελέγχους από τις εταιρίες που τις κατασκευάζουν.

Η καμινάδα ενός τζακιού είναι απαραίτητη για τη διοχέτευση στο εξωτερικό περιβάλλον του καπνού που παράγεται από την καύση του ξύλου. Εάν η καμινάδα δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα όπως το γνωστό «κάπνισμα του τζακιού» αλλά και υπερβολική κατανάλωση ξύλου.

Η κάθε εστία απαιτεί καμινάδα διαφορετικής διατομής. Το ύψος της καμινάδας θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε κάθε περίπτωση όπως για παράδειγμα το τελικό ύψος της οικοδομής, το ύψος διάφορων εμποδίων στον εξωτερικό χώρο κλπ. Η τελική έξοδος της καμινάδας πρέπει να είναι ελεύθερη και πάνω από οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 4 μέτρων από αυτή.

Η διακόσμηση του τζακιού μπορεί να σχεδιαστεί με όποιο τρόπο επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, ανάλογα με το ύφος και το στυλ του σπιτιού. Είναι σημαντικό η διακόσμηση να μην εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του τζακιού. Για παράδειγμα, πρέπει να αφήνει την εστία να διαστέλλεται και να συστέλλεται ελεύθερα όταν αυξάνονται ή μειώνονται η θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός της κατά τη διάρκεια της καύσης. Η ΣΤΑΜΑΤΗΣ αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση της διακόσμησης που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης, και προτείνει λύσεις προκειμένου το τζάκι να μην είναι μόνο λειτουργικό αλλά και καλαίσθητο.

Συντήρηση και Καθαρισμός Καμινάδας

  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη συντήρηση και καθαρισμό του καπναγωγού. Πρέπει να καθαρίζεται 2 φορές το χρόνο για να αποφεύγεται η ανάφλεξη των επικαθήσεων, (κάπνα). Ο καθαρισμός πρέπει να είναι μηχανικός δηλ. με βούρτσα ή ειδικά εργαλεία. Προσοχή! Ο χημικός καθαρισμός δεν είναι αρκετός! Η αποτελεσματικότητα του είναι μικρή.
  • Να μην ξεχνάτε ότι πρέπει να γίνετε συντήρηση/καθαρισμός της καμινάδας των καυσαερίων ανά 2 χρόνια περίπου και για πάντα! Η διάρκεια καθαρισμού της καμινάδας αυξομειώνεται με γνώμονα την ποσότητα των ξύλων που χρησιμοποιούμε για καύση. Π.χ. 3 τόνους ξύλα ανά σεζόν=Καθαρισμός καμινάδας ανά τρία χρόνια. Ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνετε από ειδικά συνεργεία ή με χρήση βούρτσας ανάλογα με την διατομή της σωλήνας(αντικείμενο το οποίο διατίθεται προς πώληση στο εμπόριο).
  • Αν υπάρχει καπέλο μηχανικό περιστροφικό, καλό θα είναι κάθε χρόνο να συντηρείτε ώστε η περιστροφή του να μην δυσκολεύει την απαγωγή των καυσαερίων.

Λειτουργία - Καύση

Η καύση του ξύλου στην πράξη είναι η χημική αντίδραση κατά την οποία ο άνθρακας που περιέχει το ξύλο ενώνεται με το οξυγόνο, ελευθερώνοντας ενέργεια καθώς και μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτή η αντίδραση είναι να υπάρχει θερμοκρασία. Γι αυτό και σε όσο υψηλότερη θερμοκρασία γίνετε η καύση, τόσο πιο πολλές ποσότητες αερίων και μονοξειδίου αναφλέγονται, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις, δηλαδή γίνεται πιο τέλεια η καύση και μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας ανακτάται στο χώρο.

Αυτός είναι και ο κύριος ο λόγος που οι κλειστές εστίες έχουν υψηλή απόδοση γιατί η καύση γίνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Από την εκλυόμενη ενέργεια ένα μέρος αποδίδεται με ακτινοβολία στον περιβάλλοντα χώρο, ένα άλλο μέρος θερμαίνει τα τοιχώματα της εστίας και ένα άλλο μέρος διαφεύγει μαζί με τα καυσαέρια μέσα από τον καπναγωγό.

Στις μαντεμένιες εστίες η ενέργεια που θερμαίνει τα τοιχώματα αξιοποιείται θερμαίνοντας αέρα, ο οποίος κυκλοφορεί γύρω από αυτά τα τοιχώματα και από εκεί στο χώρο δηλ. τα τοιχώματα της εστίας παίζουν το ρόλο του εναλλάκτη θερμότητας. Είναι ευνόητο ότι για να υπάρξει και να συνεχίσει η καύση χρειάζεται αέρα, τον οποίο το τζάκι έλκει μέσα από το σπίτι προς την εστία και ο οποίος αέρας αναπληρώνεται με ίση ποσότητα κρύου που μπαίνει από το άνοιγμα (τρύπα) που έχει δημιουργηθεί πίσω από την εστία

Οδηγίες για τα πρώτα ανάματα

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να τραβήξουμε προς τα έξω το κλαπέ των καυσαερίων. Η 1η, 2η και 3η χρήση του τζακιού πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας πολύ μικρή ποσότητα ξύλων(προσανάμματα), ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας να ανέβει σταδιακά και η διαστολή των μετάλλων να γίνει με το σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε να φτάσει από τους 20οC θερμοκρασία δωματίου αμέσως στους 200οC. Πρέπει η θερμοκρασία να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό ώστε να του επιτρέψει να διασταλεί συνολικά το τζάκι. Αυτή η διαδικασία χρονικά θα διαρκέσει 45’ με 1 ώρα στα τρία πρώτα ανάμματα και στη συνέχεια η ποσότητα των ξύλων που θα τροφοδοτείτε το τζάκι θα είναι ανάλογη προσθέτοντας 1,2,3,4 κούτσουρα (το τζάκι μετά τα 45’ με 1 ώρα δεν το σβήνουμε, συνεχίζουμε την καύση του).

Τι δεν πρέπει να κάνετε!

Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό για να σβήσουμε τη φωτιά στο εσωτερικό της εστίας. Κατά την διάρκεια της καύσης των ξύλων και ενώ η πόρτα παραμένει ανοιχτή το κλαπέ πρέπει να είναι τραβηγμένο προς τα έξω. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί τίποτε άλλο ως καύσιμο εκτός από ξύλο!

Ξύλα

Η αγορά και η αποθήκευση των ξύλων πρέπει να γίνεται μία σεζόν πιο μπροστά ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και σωστή απόδοση κατά την χρήση της εστίας. Μία σωστή αναλογία είναι 650kg οξιά και 350kg μεσές. Η τροφοδότηση της εστίας δεν πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκληθεί ζημιά στο μέταλλο, εννοείτε οτι η υπερβολική τροφοδότηση ξύλων καταπονεί την εστία. Ενώ αυτή μπορεί να μας απόδοση 9000kcal εμείς την πιέζουμε να λειτουργήσει πάνω από το όριο απόδοσης της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μόνο ξύλα χωρίς να υπάρχει απόδοση θερμότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΞΥΛΟ.

Περσίδες

Οι περσίδες που θα τοποθετούνται πάνω στη γυψοσανίδα για εκτόνωση της θερμότητας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις φράζουμε γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα στα υπόλοιπα υλικά του τζακιού. Ο ελάχιστος αριθμός περσίδων για κάθε εστία και η διάσταση αυτών καθορίζεται από τον κατασκευαστή. Καλό θα ήταν η διάσταση των περσίδων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, ώστε να μπορεί να δημιουργείται η ανακύκλωση του αέρα από έξω προς τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και ταυτόχρονα προς την εστία. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να παίρνει την πρωτοβουλία να κλείσει τις περσίδες χωρίς να συμβουλεύεται τον κατασκευαστή.

Καπέλο

Καπέλο το οποίο ενδείκνυται να χρησιμοποιείται είναι : Αντιανεμικό καπέλο ανοξείδωτο και πάντα αντίστοιχο στη διατομή της σωλήνας. Ποτέ δεν πρέπει να κλείνουμε μέσα στον ίδιο θάλαμο (π.χ. κατασκευή μεταλλικών καπέλων) 3-4 σωλήνες μαζί σοβαρό κατασκευαστικό λάθος. Αυτόνομη η κάθε σωλήνα με τα καπέλο της!

Μόνωση

Η θερμική μόνωση του κτιρίου θα ήταν καλό να εξεταστεί γιατί οι απώλειες θερμότητας μέσω των τοίχων και των δαπέδων, καθορίζουν, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του χώρου ποια θα πρέπει να είναι η δυναμικότητα της εστίας που είναι κατάλληλη για το συγκεκριμένο χώρο, καθώς και τον πλέον ενδεδειγμένο βαθμό απόδοσης της. Για μικρότερες απώλειες θερμότητας προτείνουμε τα τοιχώματα πίσω από την εστία να επενδυθούν με πετροβάμβακα 100kg. 3εκ. πάχος πεπιεσμένο με επικάλυψη αλουμινίου.

Γυψοσανίδα

Προτείνουμε η επένδυση στο πάνω μέρος του τζακιού να κατασκευάζεται από πυράντοχη γυψοσανίδα. Έχει ως διακριτικό το κόκκινο-ροζ χρώμα με διάφορες ίνες ενδιάμεσα που την καθιστούν πιο αποτελεσματική στις μεγάλες θερμοκρασίες.

Ασφάλεια και Οικονομία

Χάρη στις πόρτες που διαθέτουν όλα τα μοντέλα, ο χρήστης μιας εστίας έχει τον απόλυτο έλεγχο της φωτιάς με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα: Να λειτουργήσει το τζάκι του ανοιχτό όσο κάθεται στον ίδιο χώρο ή κλειστό τις ώρες τις οποίες απουσιάζει, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να πεταχτεί κάποια σπίθα. Να μπορεί να επιλέξει πόσο οξυγόνο θα δώσει στη φωτιά και κατ’ επέκταση να αυξομειώνει τους χρόνους καύσης των ξύλων. Σε όλα τα μοντέλα τζακιών με κατασκευή συρόμενης-ανοιγόμενης πόρτας χρησιμοποιείται κεραμικό κρύσταλλο αντοχής στους 800°C. Ποιότητα κατασκευής Όλες οι εστίες μας που κατασκευάζονται από καθαρό μαντέμι (χελώνα) ή από χάλυβα υψίστης ποιότητας, εξασφαλίζοντας υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας.

Μέσα από την πολυετή εμπειρία μας πάνω σε θέματα τζακιού είμαστε σε θέση να σας δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές για την καλύτερη λειτουργεία του